Vuoden parhaat ara-neliöt -tunnustuspalkinto

Ara palkitsee laadukkaasta rakentamista Vuoden parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnolla. Tunnustuksen keskeisenä myöntämisperusteena on hankkeessa osoitettu esimerkillinen kehittämisote, jossa tavoitellaan ”vähimmäistasoa korkeampaa laatua” ja samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista.

Valtion tukema asuntotuotanto on ollut jo vuosikymmenien ajan asumisen ja asuntorakentamisen kehittämistyön suunnannäyttäjä. Ara-kohteiden halutaan myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä toimivan esimerkkeinä suomalaiselle asuntorakentamiselle. On toivottavaa, että hankkeeseen ryhtyvät ja heidän valitsemansa suunnittelijat tavoittelevat ara-kohteissa vähimmäistasoa korkeampaa laatua.

Tämän tavoitteen esillä pitämiseksi ja saavuttamiseksi Ara myöntää vuosittain tunnutuspalkinnon yhdelle Aran rahoittamalle uudisrakentamis- tai perusparantamiskohteelle.

ARA-neliöt, nostoteksti

Ara-kohteiden halutaan toimivan esimerkkeinä suomalaiselle asuntorakentamiselle, myös tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. 


Palkinnon saavan kohteen valitsee Ara. Tunnustuspalkinnon vastaanottaa Aran kutsumana kohteen omistaja ja/tai rakennuttaja sekä arkkitehti. Myös muita hankkeen osapuolia voidaan harkinnan mukaan kutsua palkintoa vastaanottamaan.

Tunnustuspalkinnon myöntäminen

Palkintona on Vuoden ARA-neliö, palkittuun rakennukseen kiinnitettävä laatta. Jokainen laatta on uniikki, juuri palkittavaa kohdetta varten nuoren suomalaisen taiteilijan toteuttama työ.

Palkinto annettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 ja se on samalla kunnianosoitus itsenäiselle, 100-vuotiaalle Suomelle.

Tunnustuspalkinnon jo vastaanottaneet ara-kohteet

2022

Vuoden parhaat ARA-neliöt 2023 -palkinto Kortepohjan ylioppilaskylälle

Kortepohjan kokonaisvaltainen uudistava perusparantaminen on ollut poikkeuksellinen menestystarina, joka toteuttaa myös kiitettävästi kiertotalouden tavoitteita. Lue lisää

2021

Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto Hekan Pyhätunturintie 2:lle

ARA on myöntänyt Vuoden parhaat ARA-neliöt 2022 –palkinnon korkotukilainoitetulle uudishankkeelle, Pyhätunturintie 2, Helsinki. Kohteen omistaa Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka), ja se on valmistunut syksyllä 2021. Hanke on saanut Kuntarahoituksen vihreän rahoituksen. Lue lisää

2020

Vuoden parhaat ARA-neliöt 2020 -palkinto: Tyvene Oy:n palvelu- ja senioritalo Järvenpäässä

Järvenpään hyvinvointikampuksella sijaitseva Tyvene Oy:n palvelu- ja senioritalo on palkittu Vuoden Parhaat ARA-neliöt 2020 -tunnustuspalkinnolla ARA-päivässä 14.1. Järvenpään hyvinvointikampus yhdistää ikääntyneet osaksi asuin- ja palvelukorttelia, joka tarjoaa monipuolisia asumisen ratkaisuja ja lähipalveluja eri elämänvaiheissa osana kaupungin palveluverkkoa. Lue lisää

2019

Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinto: Lakea Oy, Puukuokka 1-3

Puukuokassa yhdistyvät uutta luova arkkitehtuuri, uudet puurakentamisen tekniikat ja kohtuuhintainen asuminen. Lue lisää

2018

Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnon sai Espoon Asunnot Oy:n Magneettikatu 14

Espoon Asunnot Oy:n kohde Magneettikatu 14 on palkittu Vuoden parhaat ARA-neliöt -palkinnolla. Kohde edustaa poikkeuksellisen näyttävää arkkitehtuuria, laadukasta ja kestävää rakentamista sekä samalla elinkaarikustannuksiltaan kohtuuhintaista asumista. Lue lisää

2017

Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinto Sukupolvienkorttelille

ARA on myöntänyt Vuoden Parhaat ARA-neliöt -tunnustuspalkinnon Sukupolvienkorttelille Helsingin Jätkäsaaressa. Korttelin yhteisöllisyyttä korostava konsepti edustaa uutta ajattelua Suomessa. Tunnustus annettiin ARA-päivässä Helsingissä 19.1.
Lue lisää

Huomio!

Sivustomme uudistuu keskiviikkona 29.5. Tästä voi aiheutua katkoksia palvelussa päivän aikana.

Julkaistu 9.8.2019 klo 13.13, päivitetty 12.1.2024 klo 8.52