Korkotukilainan vakuus uudistuotannossa

Korkotukilainan vakuutena voidaan käyttää kiinnitystä tai omavelkaista takausta. Kiinnitystä käytettäessä ARA edellyttää, että korkotukilainojen vakuudeksi luovutettavat panttikirjat vastaavat vähintään lainapääoman 1,3-kertaista määrää. Myös lainanhakijan omistamat, samaan kohteeseen aiemmin kiinnitetyt, vapaat panttikirjat soveltuvat korkotukilainan vakuudeksi.

ARA hyväksyy uustuotannossa korkotukilainan vakuudeksi vain parhaimmalla etusijalla olevan kiinnityksen. Kuitenkin tätä lainaa paremmalla etusijalla voivat olla tontin vuokranmaksun vakuudeksi vahvistettu kiinnitys ja sellainen vanha kiinnitys, joka on vahvistettu samalla tontilla sijaitsevalle, aiemmin rakennetulle arava- tai korkotukikohteelle.

Jos korkotukilainaa haetaan kohteelle, joka toteutetaan kahdelle tai useammalle eri kiinteistölle, ARA hyväksyy lainan vakuudeksi pääsääntöisesti vain vahvistetun yhteiskiinnityksen. Yhteiskiinnityksessä lainan edellyttämä kiinnitys vahvistetaan kuhunkin kiinteistöön koko kiinnitysmäärän suuruisena.

Yhteiskiinnityksiä ei voida vahvistaa kohdistumaan kahteen tai useampaan vuokraoikeuteen. Näissä tapauksissa käytetään aina erilliskiinnitystä. Lainapäätöksessä vahvistetaan, minkä määräisenä panttioikeus tulee perustaa kuhunkin vuokraoikeuteen, jotta vakuusarvo olisi riittävä.

ARA, Suomen Kuntaliitto ja Valtiokonttori ovat antaneet ohjeen kunnille koskien muun muassa omavelkaisen takauksen antamista asuntotuotantoa varten. Alla myös ARAn ja Kuntaliiton ohje koskien tontinluovutusten raportointivelvollisuutta EU:lle.

Lataa ohjeet alta.

Huomio!

Sivustomme uudistuu keskiviikkona 29.5. Tästä voi aiheutua katkoksia palvelussa päivän aikana.

Julkaistu 30.1.2013 klo 15.17, päivitetty 16.2.2023 klo 12.37