Hissin hyödyt

Lähiympäristöömme kohdistuu yhä enemmän vaatimuksia, kuten liikkumisen esteettömyys sekä asumisen ja palveluiden yhteenkytkeminen. Hissin hankkimisesta saatava sosiaalinen hyöty saattaa olla hyvinkin merkittävä asumisen laadukkuuden, turvallisuuden, esteettömyyden ja kotona asumisen kannalta.

 Hissi helpottaa luonnollisesti kaikkien rakennuksessa asuvien elämää. Hissi on tärkeä osa esteetöntä ympäristöä iäkkäiden henkilöiden ohella myös muille kerrostalon asukkaille. Apuvälineillä liikkuville henkilöille hissi on välttämättömyys. Lapsiperheet pääsevät hissillisissä taloissa lastenvaunujenkin kanssa helposti aina kotiovelle saakka. Hissi on mahdollista rakentaa kaikkiin kerrostaloihin jälkeenpäin.

Hissi parantaa asumisen laatua ja asunnon arvoa

Hissi helpottaa liikkumista ja lisää asumismukavuutta. Ikääntyvälle väestölle hissi mahdollistaa asumisen omassa kodissa pidempään. Lapsiperheiden arkea hissi helpottaa huomattavasti. Hissikyyti on myös portaita turvallisempi vaihtoehto lapsille. Myös raskaiden kantamusten kuljettaminen kotiin onnistuu hissillä vaivattomasti.

Hissi parantaa asumisen laatua ja nostaa asunnon arvoa.

Turvallisuutta asumiseen

Hissitalot ovat turvallisempia: hissionnettomuuksia sattuu erittäin harvoin, kun taas kaatumiset ja putoamiset portaissa on kolmanneksi yleisin tapaturmatyyppi. Porraskäytävissä sattuu joka vuosi n. 5 000 tapaturmaa, joista useat kymmenet johtavat kuolemaan. Vaarallisuutensa takia kerrostalon porrashuoneesta tuleekin ensimmäisiä liikkumisesteitä ikääntyville asukkaille. Joillekin jo muutama porras voi olla ylitsepääsemätön este.

Esteetöntä asumista

Liikkumis- ja toimimisesteinen perheenjäsenen tai ystävän pääsy asuntoon mahdollistuu hissillä. Väestön ikääntyessä on sekä yksilön että yhteiskunnan etu, että myös ikääntyvä väestö saa asua mahdollisimman kauan omassa kodissaan. Ainakaan hissittömyyden takia kenenkään ei pitäisi joutua muuttamaan kotoaan, sillä lähes jokaiseen kerrostaloon löytyy hissittämisratkaisu.

Kruunuasuntojen hissikohde (Kuva: Juhani Solkinen)
Toteutettu hissin jälkiasennus vanhaan kerrostaloon porrassyöksyn tilalle (Kuva: Kruunuasunnot, Juhani Solkinen)

Julkaistu 14.7.2014 klo 12.26, päivitetty 8.4.2021 klo 13.38