Asuminen Suomessa

Maahanmuuttajien asumisen materiaalipankin Asuminen Suomessa -osio sisältää linkkejä oppaisiin, nettisivustoille ja videoihin, jotka antavat perustietoa liittyen asumiseen Suomessa. Useita kieliä -otsikon alle on kerätty materiaalit, jotka ovat joko englanniksi tai niistä on useampi kieliversio. Suomenkieliset materiaalit löytyvät sivun loppupuolelta. Videot ovat oman otsikkonsa alla.

Useita kieliä

Asumisen oppaat (8 kielellä)

Suomen Pakolaisapu on tuottanut Building Bridges-hankkeessa useita oppaita 8 kielellä. Oppaissa käsitellään taloyhtiön järjestyssääntöjä, asumisen vastuualueita ja kodin haitallisia tuholaisia.
Suomen Pakolaisavun asumisen oppaat


InfoFinland: Asuminen (12 kieltä)

InfoFinlandissa on runsaasti tietoa Suomessa asumisesta ja elämisestä yleensä. Asumisen-osiossa käsitellään mm. erilaisia asumismuotoja, asunnottomuutta, asumistukea ja asukkaan oikeuksia ja velvollisuuksia. Muita aiheita ovat esimerkiksi Suomessa työskentely ja yrittäminen, koulutus, terveys ja ongelmatilanteet. Tieto on saatavilla 12 eri kielellä.
Info Finlandin sivusto asumisesta


Maahanmuuttovirasto: Moving to Finland (9 kieltä)

Moving to Finland -sivusto sisältää perustietoa suomalaisesta yhteiskunnasta ja arjesta, sekä suomen kielen perussanastoa. Sivusto on tarkoitettu erityisesti Suomeen tuleville kiintiöpakolaisille. Sivustosta on 9 eri kieliversiota.
Moving to Finland -sivusto


Nuorisoasuntoliitto: Asumisen ABC (suomi & englanti)

Nuorisoasuntoliiton Asumisen ABC ohjeistaa asunnon etsimisessä, vuokrasopimuksen tekemisessä, muutossa omaan kotiin, oman kodin ylläpidossa ja oman talouden hallinnassa. Sivut ovat suomeksi ja englanniksi.
Asumisen abc -sivusto


Nuorisoasuntoliitto: Omaan kotiin -opas (selkosuomi, englanti, arabia)

Nuorisoasuntoliiton asumisopas itsenäistyvälle nuorelle. Opas sisältää tietoa mm. asumisesta, vuokra-asunnon hankkimisesta ja ensiasunnon ostamisesta. Lisäksi oppaassa on käteviä vinkkejä esimerkiksi oman kodin ylläpitoon. Oppaasta on selkeä suomen-, englannin- ja arabiankielinen versio.
Omaan kotiin -sivusto


Maahanmuuttajien asumisturvallisuus  (useita kieliä)

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ry on tuottanut materiaaleja useilla kielillä maahanmuuttajille asumisturvallisuudesta. Sivustolta löytyy mm. Paloturvallisuutta kotona -opas 9 kielellä sekä turvakortit 12 kielellä.
Maahanmuttajien asumisturvallisuus -sivusto


Työ- ja elinkeinoministeriön Tervetuloa Suomeen -opas (12 kieltä)

Laki kotoutumisen edistämisestä velvoittaa antamaan maahanmuuttajalle tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta. Opas on tietopaketti, joka käsittelee kompaktisti olennaisimmat Suomessa asumiseen liittyvät asiat ja sisältää tietoa mm. asunnon etsimisestä ja asunnon huollosta, työn hakemisesta, opiskelusta, terveydenhuollosta ja suomalaisesta arjesta. Opas on saatavilla 12 eri kielellä.
Tervetuloa Suomeen -sivusto


Opas tai ohje Suomen saunaseuran saunomisohjeet maahanmuuttajille (englanti, arabia, somali, sorani, farsi)

Saunaseura on tuottanut erityisesti vasta Suomeen tulleiden käyttöön saunomisohjeet, jotka sarjakuvan keinoin kertovat, mistä saunomisessa on kyse ja miten saunotaan. Muistathan lisäksi, että paloturvallisuuden vuoksi kerrostalosaunoissa ei saa varastoida tavaroita eikä kuivattaa vaatteita! Sarjakuvan on piirtänyt Aino Sutinen, ja ohjeet on käännetty viidelle kielellä – englanniksi, arabiaksi, somaliksi, soraniksi ja farsiksi.
Maahanmuuttajien saunomisohjeet (sauna.fi)


Vammaisten maahanmuuttajien tukikeskus Hilma: sosiaalialan sanasto (7 kieltä)

Sosiaalialan sanastossa selitetään tärkeimpien suomenkielisten sosiaalialan sanojen ja termien merkitys. Tukikeskus Hilman nettisivuilta löytyy mm. myös Vammaisen ja pitkäaikaissairaan maahanmuuttajan opas. Opas on saatavilla 12 eri kielellä.
Tukikeskus Hilman materiaaleihin

 

Videot

Asumisen oppaat (videoita 8 kielellä Youtubessa)

Suomen Pakolaisapu on tuottanut uusia asumisen materiaaleja kahdeksalla kielellä. Videoita löytyy mm. vuokrasopimuksen tekemisestä, kodin turvallisuudesta sekä kodin ja yhteisten tilojen kunnossapidosta. Siirry Youtube-soittolistaan


Housing in Finland (englanti)

Englanninkielisellä videolla kerrotaan vuokralla asumisesta suomalaisessa kerrostalossa.
Siirry Housing in Finland -videoon.


Kotona Suomessa: Hyvinvointia rakentamassa (8 eri kieltä)

Kanavalla saatavilla video Suomen historiasta ja siitä, miten Suomi on viimeisen sadan vuoden aikana kehittynyt sellaiseksi kuin se tänä päivänä on.
Siirry "Kotona Suomessa" -kanavalle YouTubeen
Siirry Elämä Suomessa / Life in Finland -videoon (YouTube)


Suomi taskussa (suomi + 3 eri kieltä)

Lyhyiden videoiden avulla maahanmuuttajat pystyvät opettelemaan eri tilanteissa toimimista ja tilanteeseen sopivia suomenkielisiä sanoja ja lauseita. Tukikielinä videoissa on arabia, dari ja englanti.
Siirry Suomi taskussa -sivustolle


Takuusäätiö: Vuokralla asuminen (arabia, somali, englanti)

Takuusäätiön sivuilla on materiaaleja eri kielillä mm. asumiseen ja taloudenhoitoon liittyen. Sivuilta löytyvät videot vuokralla asumisesta arabiaksi, somaliksi ja englanniksi. 

Suomeksi

Kotoutuminen.fi

Sivusto on suunnattu työssään maahanmuuttajia ja pakolaisia kohtaaville. Sivustoa ylläpitää työ- ja elinkeinoministeriön kotouttamisen osaamiskeskus. Sivuilla on muun muassa Pakolaisten vastaanoton tietopaketti kunnille.

Siirry Kotoutuminen.fi -sivustolle

Siirry vastaanoton tietopakettiin


Huomio!

Sivustomme uudistuu keskiviikkona 29.5. Tästä voi aiheutua katkoksia palvelussa päivän aikana.

Julkaistu 27.8.2020 klo 14.55, päivitetty 24.11.2023 klo 11.01